Хто і як виготовляє біфштекси для ресторанів McDonald's зі 100% м'яса
Чи можна уявити Біг Мак чи гамбургер із McDonald's без смачнющого біфштекса? А чи знаєте ви, який шлях проходить м'ясо, перш ніж потрапити до ваших улюблених бургерів? Про "серце" культових бургерів розповідаємо далі.
Якість продуктів McDonald's контролює та оцінює дуже прискіпливо, так само як споживачі – якість страв, що готуються в ресторанах компанії.
До слова Звідки в МакДональдз такий смачний кетчуп
Як McDonald's обирає партнерів
Через серйозні вимоги McDonald’s усі постачальники компанії регулярно проходять сувору перевірку, зокрема й незалежними міжнародними аудиторськими компаніями. Перевіряється все: умови праці, утримання худоби, дотримання вимог безпеки й, звісно, кожен етап виробництва.
Виготовленням біфштексів займається компанія OSI Food Solutions. У Європі компанія вже 70 років співпрацює з McDonald's, а у 2003 році вона відкрила свій завод у Козятині Вінницької області.
До виробника в будь-який час може завітати експерт з відділу гарантії якості від МакДональдз або незалежний експерт з неоголошеним аудитом. І партнер має бути готовий прийняти фахівців, які перевірятимуть підприємство та продукцію,
– розповідає керівник відділу з організації постачання "МакДональдз Україна" Олег Атанов.
За правилами замовника, на всіх етапах вирощування великої рогатої худоби, переробки м'яса та виготовлення біфштексів має працювати система простежуваності. Щоб у разі потреби була змога переглянути історію конкретного біфштекса – від заготівлі м'яса, з якого його зробили, до умов утримання худоби та її щоденного раціону.
Біфштекси для бургерів / Фото McDonald's
Виробництво біфштексів
Отже біфштекси для українських, а також молдовських ресторанів McDonald's з 2003 року виготовляють на заводі на Вінниччині. Нарізку роблять із яловичого м'яса, без жодних спецій, навіть сіль та перець додають уже в ресторані після приготування на грилі. У цьому її головний секрет.
Козятинський завод має змогу виробляти 45 тисяч біфштексів на годину. Перед відправкою до ресторанів кожну партію перевіряють у лабораторії. Поки здійснюється мікробіологічна експертиза (а це займає близько тижня), продукція зберігається в морозильних камерах за температури – мінус 18 градусів Цельсія.
Цікаво Фірмова рецептура: секрети виробництва морозива у МакДональдз
Одна з головних вимог: худоба має утримуватися в гарних умовах, добре харчуватися та дихати свіжим повітрям. Ставлення постачальників до худоби регулярно перевіряється. Корови мають бути абсолютно здоровими, а отже, їхнє м'ясо – на 100% безпечним для споживачів.
Біфштекси для McDonald's виготовляють за найвищими стандартами якості. Одразу після надходження сировини на завод кваліфіковані працівники перевіряють її температуру, вагу, форму та розміри відповідно до специфікацій.
Піддають м'ясо й візуальному контролю, мета якого – гарантувати відсутність дефектів та сторонніх предметів. Після цього зразки партії ретельно перевіряють у заводській лабораторії.
Виробничий процес поділяється на кілька етапів: перевірка сирого м'яса, подрібнення, перемішування, формування біфштексів, заморожування та пакування. Під час кожного етапу продукція підлягає контролю якості.
Виробництво біфштексів для бургерів McDonald's: дивіться фото
У результаті біфштекси у Вашингтоні та Києві відрізняються один від одного лише походженням сировини. За рештою параметрів вони однаковісінькі.
Кілька біфштексів з кожної партії ще на заводі смажать на грилі – такому самому, який є на кухні кожного ресторану McDonald's. Приготоване без спецій м'ясо оцінює фахівець з якості – наскільки ідеальні його колір, запах та смак.
Щоб отримати ідеальний ступінь просмаження м'яса, використовують сучасні грилі, які дозволяють просмажувати біфштекси одночасно з двох сторін, але за різної температури. Сіль та перець до біфштексів додають уже в ресторані, одразу після приготування на грилі.
Біфштекси в бургерах McDonald's
Після цілого марафону перевірок яловичі біфштекси нарешті потрапляють до бургерів. Про їх використання в ресторанах McDonald's розкажуть цифри:
- 8 – стільки біфштексів із яловичиною в основному меню McDonald's. Вони входять у Біг Мак, Біг Тейсті, гамбургери та чізбургери.
- 3 – види біфштексів за розміром та вагою замовляють ресторани McDonald's: на 45, 115 і 150 грамів.
- 45 грамів – найпопулярніший вид біфштексів. Їх кладуть до чізбургерів, гамбургерів, Біг Маків та Дабл Чізбургерів.
- 115 грамів – такі біфштекси використовують для Роял Чізбургерів.
- 150 грамів – стільки важить біфштекс для Біг Тейсті.
Приготування біфштексів / Фото McDonald's