Дослідження провели фахівці Гельсінського університету, Центру технологічних досліджень Фінляндії VTT та компанії Solar Foods. Виявилося, що запропонований спосіб має низку переваг.

Важливо "Зелене" рішення: дослідники створили аналог яєчного білка з грибів

Деталі

Ключове завдання полягало у тому, щоб за допомогою генномодифікованих мікробів виробити овальбумін. Цей елемент є головним білком курячого яйця, на який припадає близько 65% загальної білкової маси.

У ході дослідження науковці встановили, що для вироблення білка за допомогою мікробів потрібна електроенергія. Відтак технологія є вигідною за тієї умови, якщо зростатиме кількість відновлюваних джерел енергії. Однак про виробництво яєчного білка таким способом у промислових масштабах наразі не йдеться.

Які переваги рішення

  • такий метод є економічно вигіднішим;
  • в перспективі використовуватиметься менше води для утримання курей та територій для ведення сільського господарства, як наслідок – зменшення негативного впливу на довкілля;
  • зниження кількості інфекцій, що передаються від птахів до людей.