Розпочинається процес, звичайно ж, з сортування відходів у ресторанах McDonald's. Після цього їх забирають партнери – на переробку або, за потреби, на додаткове сортування.

Зверніть увагу Із думкою про довкілля: чому й куди з ресторанів McDonald's зникає пластик

Що відбувається з відходами

Посортовані в ресторанах відходи відправляють на спеціальні станції, де їх досортовують за фракціями й уже після цього передають на заводи, які дарують їм "нове життя".

Наприклад, у Львові харчові відходи з ресторанів McDonald's транспортують на компостувальну станцію. Там їх зважують і на 72 години зсипають до контейнерів для знезараження. Далі змішують із подрібненою деревиною й розподіляють по довжелезних буртах, де подрібнюють, насичують киснем та підживлюють.

Так відходи поступово перетворюються на добриво. І ось через два місяці компостування добрива готові! Їх просівають і відправляють аграріям.

Переробка фракції "Інше": дивіться відео

У McDonald's не марнується навіть вода з кондиціонерів. Конденсат збирають у спеціальні баки, а далі через систему автополиву ним підживлюють кожне дерево на газонах біля ресторанів.

Збирають для переробки й відпрацьовану олію. Її зберігають у спеціальних контейнерах, фільтрують і відправляють до лабораторії.

Перевтілення

У процесі переробки під дією хімічних речовин олія перетворюється на формувальну змазку. Вже зовсім скоро нову речовину задіють у виробництві будівельних матеріалів.

Ще частина олії, яку McDonald's передає партнерам, йде на виробництво біопалива.

Не менш цікава доля інших відходів:

  • Із макулатури виготовляють тримачі для напоїв та короби для продуктів.
  • Із паперових стаканів – пакети McDonald's для доставки та замовлень "із собою".
  • Використаний поліетилен переробляють на пакети для сміття, а пластик – на труби, люки та дорожнє покриття.
  • Особливу увагу приділяють утилізації кавового жмиху: його додають до брикетів для опалення будинків.

Брикети для опалення будинків / Фото McDonald's

Як McDonald's турбується про довкілля: фото McDonald's

Крім того, декілька ініціатив направлені на скорочення викидів парникових газів для підтримання низьковуглецевої економіки й мінімізацію впливу відходів і води.

Для цього McDonald’s використовує відновлювальні джерела енергії, встановлює нове обладнання на кухнях ресторанів, що мінімізує вплив на навколишнє середовище.

Географія ініціативи McDonald's

Сортувальні станції є практично в усіх українських ресторанах McDonald's. Хіба що за винятком закладів на фудкортах у торгово-розважальних центрах.

Загалом компанія співпрацює більш ніж із 30 підприємствами по всій Україні, що так само переймаються екологічною безпекою в Україні. Вони забирають із ресторанів відсортовані відходи, за потреби досортовують їх і передають далі на переробку іншим партнерам.

Теж цікаво Український Greencubator запускає освітню платформу для екостартапів

Подальші плани McDonald's

Програму сортування й переробки відходів запустили у 2020 році. Переробка й повторне використання матеріалів стала частиною глобальної стратегії компанії з посилення позитивного впливу на довкілля.

McDonald's планує й далі реалізовувати програму із сортування, переробки відходів та використання виробів із вторсировини, а також розширювати мережу екопартнерів для розвитку в Україні кругової роботи з відходами.