Свій внесок у захист навколишнього середовища тривалий час робить МакДональдз: його ресторани мінімізують використання пластикової упаковки, змінюючи на паперову, сортуючи й віддаючи на переробку пакувальні відходи. До цього важливого процесу компанія залучає й своїх клієнтів. Як це відбувається – розповідаємо далі.

Цікаво Із думкою про довкілля: чому й куди з ресторанів McDonald's зникає пластик

Усе – завдяки вам!

Обожнюєте каву, чай або кока-колу із МакДональдз? Чудово! Ви можете не лише насолоджуватися напоями, а й дарувати друге життя стаканам з-під них. Просто відправляйте їх до сортувальних станцій, розташованих безпосередньо в ресторанах! Кожна станція передбачає сортування на 5 фракцій – це паперові стакани, папір, пластик, рідина та інше.

Сортувальні станції / Фото МакДональдз

Що ж відбувається далі? Відсортовану вторсировину забирають партнери МакДональдз, щоб підготувати до переробки. Паперові стакани з-під напоїв складно переробляти, але компанії вдалося знайти партнерів і замкнути цикл "виробництво – використання – переробка – повторне використання".

Так, із ресторанів у Києві та області відходи відправляються на підприємство "Обухівміськвторресурси". Там їх ретельно досортовують, формують у величезні тюки й відправляють на Зміївську паперову фабрику, що на Харківщині. І далі починається справжня магія!

Як переробляються стаканчики:

  1. Спершу стаканчики із сертифікованої сировини PEFC звільняють від поліетиленової плівки. Для цього:

  • їх розм'якшують у воді;

  • подрібнюють у гігантських гідророзбивачах, щоб відокремити целюлозну пульпу від поліетилену;

  • пульпу перетворюють на величезні рулони паперу.

  1. Із цих рулонів виготовляють фірмові пакети МакДональдз для замовлень "з собою".

Пакети з переробленої сировини для замовлень "з собою" / Фото МакДональдз

Сортувати й переробляти: чому це важливо

МакДональдз – провідний гравець на світовому ринку громадського харчування, і усвідомлює свою відповідальність за вплив на довкілля. 2020 року компанія ініціювала тестову програму із сортування відходів у залах ресторанів, а в липні 2021-го сортувальні станції було встановлено в закладах МакДональдз по всій Україні (окрім розташованих на фудкортах у ТРЦ).

Утім, для ефективної роботи з відходами потрібен попит на вироби з вторсировини. Уявіть лишень: одні компанії прагнутимуть віддавати відходи на переробку, другі – залюбки їх перероблятимуть, треті – виготовлятимуть із переробленої сировини потрібну ринку продукцію.

Сформується стабільний попит – у виграші будуть усі сторони!

Мета МакДональдз – не лише вибудовувати систему екопартнерства в країні, а й популяризувати культуру сортування відходів серед українців,
– наголошують у компанії.

Мовою цифр:

  1. Майже 10 тисяч працівників ресторанів МакДональдз по всій країні пройшли спеціальне навчання й тепер допомагають відвідувачам правильно сортувати відходи в залах.

  2. Щоб знайти "ідеальну формулу" сортування, було протестовано понад 20 прототипів сортувальних станцій.

  3. Нині станції розділені на 5 фракцій: папір, пластик, паперові стакани, рідина та інше.

  4. Компанія має більше ніж 30 партнерів по всій Україні. Вони відповідають за логістику, збір, перевезення, досортування та передачу відходів на переробку.