Довкілля у захваті: як МакДональдз дарує нове життя використаним стаканчикам

25 листопада 2021, 15:04
Читать новость на русском
ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Турбота про навколишнє середовище давно стала моральним обов'язком. Передусім, це стосується правильного поводження з відходами. Їх сортування та переробка є невід'ємною ознакою цивілізованої країни. Адже на кону – майбутнє цілої планети.

Свій внесок у захист навколишнього середовища тривалий час робить МакДональдз: його ресторани мінімізують використання пластикової упаковки, змінюючи на паперову, сортуючи й віддаючи на переробку пакувальні відходи. До цього важливого процесу компанія залучає й своїх клієнтів. Як це відбувається – розповідаємо далі.

Цікаво Із думкою про довкілля: чому й куди з ресторанів McDonald's зникає пластик

Усе – завдяки вам!

Обожнюєте каву, чай або кока-колу із МакДональдз? Чудово! Ви можете не лише насолоджуватися напоями, а й дарувати друге життя стаканам з-під них. Просто відправляйте їх до сортувальних станцій, розташованих безпосередньо в ресторанах! Кожна станція передбачає сортування на 5 фракцій – це паперові стакани, папір, пластик, рідина та інше.

Сортувальні станції / Фото МакДональдз

Що ж відбувається далі? Відсортовану вторсировину забирають партнери МакДональдз, щоб підготувати до переробки. Паперові стакани з-під напоїв складно переробляти, але компанії вдалося знайти партнерів і замкнути цикл "виробництво – використання – переробка – повторне використання".

Так, із ресторанів у Києві та області відходи відправляються на підприємство "Обухівміськвторресурси". Там їх ретельно досортовують, формують у величезні тюки й відправляють на Зміївську паперову фабрику, що на Харківщині. І далі починається справжня магія!

Як переробляються стаканчики:

  1. Спершу стаканчики із сертифікованої сировини PEFC звільняють від поліетиленової плівки. Для цього:

  • їх розм'якшують у воді;

  • подрібнюють у гігантських гідророзбивачах, щоб відокремити целюлозну пульпу від поліетилену;

  • пульпу перетворюють на величезні рулони паперу.

  1. Із цих рулонів виготовляють фірмові пакети МакДональдз для замовлень "з собою".

Пакети з переробленої сировини для замовлень "з собою" / Фото МакДональдз

Сортувати й переробляти: чому це важливо

МакДональдз – провідний гравець на світовому ринку громадського харчування, і усвідомлює свою відповідальність за вплив на довкілля. 2020 року компанія ініціювала тестову програму із сортування відходів у залах ресторанів, а в липні 2021-го сортувальні станції було встановлено в закладах МакДональдз по всій Україні (окрім розташованих на фудкортах у ТРЦ).

Утім, для ефективної роботи з відходами потрібен попит на вироби з вторсировини. Уявіть лишень: одні компанії прагнутимуть віддавати відходи на переробку, другі – залюбки їх перероблятимуть, треті – виготовлятимуть із переробленої сировини потрібну ринку продукцію.

Сформується стабільний попит – у виграші будуть усі сторони!

Мета МакДональдз – не лише вибудовувати систему екопартнерства в країні, а й популяризувати культуру сортування відходів серед українців,
– наголошують у компанії.

Мовою цифр:

  1. Майже 10 тисяч працівників ресторанів МакДональдз по всій країні пройшли спеціальне навчання й тепер допомагають відвідувачам правильно сортувати відходи в залах.

  2. Щоб знайти "ідеальну формулу" сортування, було протестовано понад 20 прототипів сортувальних станцій.

  3. Нині станції розділені на 5 фракцій: папір, пластик, паперові стакани, рідина та інше.

  4. Компанія має більше ніж 30 партнерів по всій Україні. Вони відповідають за логістику, збір, перевезення, досортування та передачу відходів на переробку.

Читайте також Чистота починається з себе: екоактивісти показали відео, що демонструє масштаб проблеми

Важливо! До 2025 року компанія планує цілком перейти на пакувальні матеріали з відновлюваної сертифікованої сировини, а також сировини, яку можна використовувати повторно.